Със 152 гласа за, 42 против и 7 въздържали се парламентът одобри

...
Със 152 гласа за, 42 против и 7 въздържали се парламентът одобри
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира договора за придобиване на още 8 самолета F-16

Със 152 гласа " за ", 42 " срещу "  и 7 " въздържали се "  парламентът утвърди на първо четене ратификацията на контракта за придобиване на осем нови самолета F-16 Блок 70. Освен самолетите, в поръчката са включени муниции, средства за образование на Военновъздушни сили, поддръжка и аварийни елементи за 1,2 милиарда $. Инвестиционният разход е 2,2 милиарда лева разсрочено за интервал от 10 години. Плащането на изтребителите пък ще се прави посредством специфична сметка, която България би трябвало да открие във Федералната аварийна банка на Ню Йорк. Договорът обаче не планува обезщетения за пропуснати изгоди, като възможни разногласия ще се вземат решение посредством междуправителствени съвещания. 

Ратификацията на контракта беше подкрепена от депутатите на ГЕРБ, " Продължаваме Промяната ", " Демократична България ", " Български напредък " и Движение за права и свободи. " Против " гласоподаваха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", а 7 народни представители от Политическа партия " се въздържаха ".

От Българска социалистическа партия възразиха остро против контракта, изтъквайки че към момента няма създаден аероплан от тази трансформация, договорът не планува неустойки, а България не може да управлява финансовите му параметри и периодите за погашение на отсрочените суми. Министърът на защитата Димитър Стоянов обаче изясни, че договорът съдържа ясни параметри като периоди на доставка, цени, количества, както и скица за заплащане за всяко едно тримесечие по време на 10-те години разсрочено заплащане. 

" От юридическа позиция, от икономическа позиция, от позиция на националното достолепие, гласуването за подобен контракт е предаване на българските национални ползи и закачване на българския бюджет безпределно към доставчика " Локхийд Мартин ", който годишно върти 65 милиарда $. Защо върти 65 милиарда $? Ами тъй като има продажници по целия свят, които гласоподават ", сподели Румен Гечев от Българска социалистическа партия. 

" Тук присъствахме на един незабравим политически спектакъл, който ни връща в 1996 година. Тази изразителност, уважаеми проф. Гечев, е почтена за държавното управление на Жан Виденов, в който бяхте министър, само че не почтена за европейска социалистическа партия. Моите почетения към вас, само че не трябва по този метод да се спекулира с националните ползи, още по-малко с бъдещето на българската военна авиация ", отговори му Атанас Славов от " Демократична България ". 

" Уважаеми проф. Гечев, в действителност имате качества за публицист фантазьор. Този контракт, който сега е на нашето внимание, е договарян по време на вашето държавно управление. През цялото време къде бяхте? Защо не ги променихте всичките тези неща, които говорите?! Защото просто не са истина ", съобщи Христо Гаджев от ГЕРБ. 

" Какво е значимото? Първото е, че най-сетне ние ще получим една ескадрила от самолети за Военновъздушни сили. Нормално е да не е една, а да са 3. И когато се приказва, че ние сме най-бедната страна и така нататък, в действителност би трябвало да си дадем сметка какво е положението на Военновъздушни сили сега. То беше показано от служебния министър на защитата на предходното съвещание на комисията по защита, в което стана пределно ясно, че следващата година България губи съвсем всевъзможни качества ", съобщи Георги Георгиев от " Продължаваме промяната ". 

Министерството на защитата има задоволително потенциал да ръководи този контракт, и освен този, МО ръководи над 100 контракта сега ", отговори министърът на защитата Димитър Стоянов на опасенията на Георги Георгиев от Политическа партия. 

" Не е правилно, че в контракта няма параметри. В него има ясни параметри. Има периоди на доставка, има цени, има количества, дори има скица за заплащане за всяко едно тримесечие на 10-те години разсрочено заплащане ", сподели още министърът на защитата Димитър Стоянов.

Той напомни, че през 2019 година е подписан контракт вследствие на политическо решение. " Ако останем единствено с първия контракт, ще имаме едвам осем самолета, само че те няма да имат контейнери, въоръжение " въздх-земя ", задоволително тъкмо оръжие, няма да имат боекомплект, тъй че да могат да извършват дилемите си. Във втория контракт всички дефицити от първия са добавени и по тази причина цената му е като на първия - тъй като има вкарано в допълнение въоръжение. Вторият контракт ни дава опция да закупим въоръжението, належащо и за първите осем F-16C/D Block 70. Ние сме поискали, никой не е желал от нас да сключим подобен контракт ", акцентира министър Стоянов. 

" Възраждане " ще гласоподава срещу тази договорка точно, тъй като желаеме България да има войска, да има авиация и парите за защита би трябвало да бъдат влагани по най-разумен метод, а не по метода, по който се опитваме да похарчим, задължавайки идващите държавни управления и идващите генерации да изплащат тази договорка, която няма да способства значително или изобщо няма да способства за възстановяване на бойните благоприятни условия на изтребителната ни авиация ", каза  Антони Дренчев от " Възраждане ".

От Движение за права и свободи и " Български напредък " не се включиха в дебата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР